
“Totes les llums del temps”, “La cuinera de notícies” i “Fènix dels antics, pare dels moderns: Ausiàs March a la cultura catalana i valenciana del segle XIX” són les obres guanyadores de la present edició de Premis Altea.
Els Premis Altea 2025 ja tenen guanyadors i es donaven a conèixer dissabte passat a la gala que tenia lloc, com és costum, la vigília del Diumenge de Rams a Palau Altea. En el mateix acte era homenatjada amb el Premi Estela d’Honor la professora Antonia Consuelo Orozco. Després d’una àrdua tasca del jurat que compon cada edició de Premis Altea, un per categoria, i amb 128 originals presentats, els guanyadors d’este any han resultat ser: Marc Pallarés Piquer amb “Totes les llums del temps” amb el Premi Carmelina Sánchez Cutillas de Novela i Prosa Creativa; Nina Busquet i Figueras amb “La cuinera de notícies” amb el “Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil” i Míriam Ruiz Ruano amb el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez amb l’obra “Fènix dels antics, pare dels moderns: Ausiàs March a la cultura catalana i valèncina del segle XIX”.

A l’inici de la Gala, conduïda per la popular periodista valenciana Clara Castelló i després de la intervenció de Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la UA i impulsor de Premis Altea, era lliurat el Premi Estela d’Honor, a títol pòstum, a la família d’Antonia Consuelo Orozco. Un trofeu que recollia el seu fill Vicente Rico, que en nom i germans, va manifestar sentir-se agraït i emocionat pel reconeixement a la seua mare.
“Estem segurs que la nostra mare estaria molt orgullosa d´este reconeixement que la seua Altea li fa”. Apuntava Rico, que qualificava la seua mare com “una mare excepcional i meravellosa que ens va inculcar des de ben xocotets els seus valors com el respecte pels altres i també ens va transmetre l’esforç pels estudis”.
El Premi Estela de Honor està concebut per reconèixer i posar en valor la trajectòria de personalitats alteanes que, ja desaparegudes, han destacat i sobresortit en l’àmbit de la literatura, l’art, la creativitat o la investigació.
La senyora Antonia Consuelo Orozco, Doña Antonia, nascuda a Altea el 25 d’agost de 1908 i morta el 4 d’abril de 1981, va ser una dona admirablement avançada al seu temps: una veritable pionera del coneixement científic en un context en què la formació, la docència i la investigació universitàries eren un espai. Al capdavall, ella va ser una de les tres primeres dones que va poder llicenciar-se en Ciències («Secció Químiques») per la Universitat de València, el 1926. I durant molt de temps, a més d’exercir com a professora de matemàtiques, va dirigir amb diligència el Col·legi Lliure Adoptat (CLA) d’Altea alteans adquirís la formació necessària per afrontar amb èxit la transició des d’una societat preindustrial fins a l’actual societat del coneixement. Precisament en qualitat de directora del CLA, el 1973, quan es va inaugurar l’Institut de Batxillerat d’Altea —l’actual IES Bellaguarda—, la senyora Antonia Consuelo Orozco en va ser la primera directora.
Era l’edil de Cultura, Pepa Victoria Pérez la que feia entrega del Premi Estela d’Honor a Vicente Rico, però no sense abans agrair les col·laboracions institucionals amb què compta “Premis Altea de Literatura i Investigació”; al jurat per l’ardu treball que han de realitzar llegint cadascun dels originals presentat i que este any han sigut 128”, als presents per la seua participació i Joan Borja per ser l’impulsor i coordinador de Premis Altea, que cada any converteixen Altea, en vigílies del Diumenge de Rams, a la capital de les lletres valencianes.

Realitzat l’homenatge a la Sra. Antònia, com així era coneguda a Altea, continuava la vetllada, amenitzada per “L’Orquestra Blava”. Finalitzat el sopar, donava inici el lliurament de premis, començant pel Premi d’assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez, patrocinat per l´Institut Alacantí de la Cultura Juan Gil-Albert, que en esta ocasió ha recaigut a Míriam Ruis Ruano, amb el seu assaig “Fènix dels antics, pare dels moderns”. Era la directora cultural del Gil-Albert, Cristina Martínez Álvarez, l’encarregada de lliurar el Trofeu Penell de Serafín Cortés.
“Guanyar el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez és un impuls per a la meua investigació acadèmica, centrada en el poeta valencià més universal que tenim: Ausiàs March. Un dels aspectes que més valore d’haver sigut premiada en el certamen d’Altea és el fet de tenir no només reconeixement fora de Catalunya, sinó també el d’un jurat que representa la cultura valenciana. Tenint amb compete que es tracta d’un estudi sobre Ausiàs March, això em semblava fonamental. Un clàssic, com Ausiàs March, ens llegeix a nosaltres, perquè la forma en què ho dotem de sentit i ho expliquem delata els nostres valors i prejudicis com a lectors individuals i també com a comunitat. Este és un període crucial per al desenvolupament polític i cultural dels territoris del domini lingüístic català, i cal dir que Ausiàs March hi juga un paper més que destacat. El que he volgut explicar a les pàgines d’esta obra són precisament els diferents processos, estratègies i motius que han utilitzat els nostres intel·lectuals (crítics, editors i poetes) per recuperar la figura i l’obra de March i convertir-lo en un símbol identitari. En este sentit, l’objectiu de l’assaig no ha sigut sinó respondre la pregunta: “Com ens hem definit com a societat?” declarava Miriam Ruiz.

El Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil representat pel Trofeu Aila, i patrocinat per la Generalitat Valenciana, era lliurat per Miquel Nadal, director general de Cultura de la Generalitat a l’autora de l’obra guanyadora “La cuinera de notícies”, Nina Busquets i Figueras.
Durant la recollida del premi, Nina, a més de fer un recorregut per la seua primera novel·la, declarava: “La nostra llengua es troba en una situació crítica, per això, premis com el d’Altea són tan importants, perquè la cultura i l’entreteniment sempre són una bona eina per acostar-la al públic, per demostrar-li que és un mitjà per divertir-se, per imaginar, per a la nostra llengua, per aprendre. sentit escriure en una llengua diferent que la que em serveix per estimar o per somiar. I és que La cuinera de notícies va d’això: de complir els teus somnis”.

I arribava el moment àlgid de la nit desvetllant el “Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa”; un premi patrocinat per la Fundació Caixaltea que lliurava el seu president, Ignacio Ortiz Azcárate i que com a guanyador recollia Marc Pallarès Paquer per la seua obra, “Totes les llums del temps”.
Marc, en el transcurs de la seua intervenció, comentava, “amb les anteriors novel·les vaig guanyar el premi del Govern d’Andorra i el premi Ciutat de Palma. Després de més de deu anys de silenci, és una alegria, amb la tercera, guanyar un a casa, i més encara el Carmelina Sánchez-Cutillas d’Altea, que, amb tan pocs anys, ja s’ha convertit en uno dels premis més prestigiosos”.
“Premis com els d´Altea són molt importants per a l´àmbit cultural, ja que fan possible posar a l´abast de la ciutadania obres literàries escrites en valencià”; afegia Pallarès, que deia de la seua novel·la que “combina un parell de temàtiques: la primera, com assumir tant un fracàs del present, la separació sentimental, com uns fets traumàtics del passat, marcats per un sentiment d’animadversió; la segona és el valor de l’amistat, la novel·la ens fa reflexionar sobre com ho creguem i sobre com ho creguem i sobre cóm evolucional al llarg de la nostra vida”.
“Segurament, només hi ha una manera d’enganyar al temps, i és posant-li tanta vida com puguem. I això és el que haurà d’aprendre el protagonista de la novel·la. Per això la novel·la es titula Totes les llums del temps”. Mai he sabut respondre a la pregunta de per què escric, però diria que si escric entenc millor la vida. I, a part d’això, crec que si amb el que escrivim aconseguim que algú siga infidel al mòbil durant algunes hores, ja ens podem donar per satisfets.” Acabava indicant Marc Pallarès.

Lliurats els Premis Altea 2025 tancava l’acte la intervenció de l’Alcalde, Diego Zaragozí, que reiterava els agraïments a les col·laboracions amb què compta el premi, però sobretot donava les gràcies als presents per la seua, en molts casos, reiterada presència a la gala.
El primer edil alteà parlava també de la figura de la Sra. Antonia Consuelo i el difícil camí que va haver de recórrer per arribar on va arribar i en temps en què les dones no comptaven amb els drets actuals.

Diego Zaragozí apuntava que fins ara, les nou edicions de Premis Altea han reunit un total de 931 obres presentades i destacava el gran treball del Jurat que cada any ha de llegir tot
Gala, entitats i representants institucionals
Conduïda per la popular presentadora de la cadena televisiva autonòmica À Punt Clara Castelló, la gala de lliurament dels Premis Altea ha sigut amenitzada un any més per la música en viu de l’Orquestra Blava. Un total de 220 persones han tingut l’oportunitat de seguir presencialment el sopar literari del lliurament dels Premis Altea, en què no ha faltat, com és tradicional, el clàssic aperitiu de pa i melva en tribut a la memòria de Carmelina Sánchez-Cutillas.
Els Premis Altea de Literatura Investigació, convocats per l’Ajuntament d’Altea, són possibles gràcies a les sinergies entre este Ajuntament i la Fundació Caixaltea (entitat patrocinadora del Premi Carmelina), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, AilaEdicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació Cultura de la Generalitat Valenciana,que des de l’edició d’enguany patrocina el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil.
A la gala de lliurament dels Premis Altea 2025 hi han participat, entre altres autoritats i representants institucionals, l’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí; la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea, Pepa Victòria Pérez; l’acadèmica M. Àngels Francès, en representació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant, Joaquín Juan Penalva; la directora cultural del referit Institut, Cristina Martínez; el president de la Fundació Caixaltea, Ignacio Ortiz; el director general de Cultura de la Generalitat Valenciana, Miquel Nadal; i director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i director literari d’Aila Edicions, Joan Borja. A més, van estar també presents a la gala la presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Teresa Gomis Baixauli; la professora Reme Gadea, en representació de la Federació Escola Valenciana; el degà de la Facultat de Belles Arts d’Altea, Daniel Tejero; la vicerectora de Cultura, Igualtat i Diversitat de la Universitat Miguel Hernández, Susi Amorós; i Vicente Rico, fill de la senyora Antonia Consuelo Orozco, acompanyat per la seua família.

| ALTEADIGITAL.ES