*
Aquesta formació orquestral veu la llum al març del 2021 en un concert de Setmana Santa en la Cocatedral de Sant Nicolás, on interpreta el Stabat Mater de Pergolesi. Precisament en Sant Nicolás constitueix l’orquestra el seu epicentre inicial de treball i assajos, i comença la seua activitat pas a pas, construint el seu futur enmig d’una època molt dura per als artistes i per al món en general. Malgrat les dificultats, Virtuós Mediterrani aconsegueix portar avant una primera temporada de concerts que ja van deixant veure a poc a poc el caràcter d’aquesta nova proposta en el mapa musical d’Alacant.
Per a desembre del mateix any, l’orquestra realitza una sèrie de concerts de Nadal en diferents escenaris de la ciutat que ve a confirmar la serietat del projecte. L’orquestra es deixa escoltar en llocs tan variats com la Cocatedral de Sant Nicolás, l’Església de La nostra Senyora de Gràcia, la Plaça de l’Ajuntament i el Real Liceu Casino d’Alacant. Amb aquesta última institució, l’orquestra inicia una fructífera relació que desembocarà en una col·laboració periòdica que porta al públic de la ciutat, concerts cada cert temps en el fabulós Saló Imperi d’aquest recinte alacantí.
Durant la Setmana Santa de l’any 2022 l’orquestra realitza una gira de concerts per 5 ciutats (Alacant, San Javier, Cartagena, Pinte i Torrevella) al costat del Cor de Cambra Patnia de San Javier, amb els qui inicien una col·laboració que els permet ampliar els seus horitzons quant al repertori es refereix. En aquests concerts van portar al públic obres com el Rèquiem de Gabriel Fauré, el Stabat Mater d’Antonio Vivaldi interpretat per la Mezzosoprano Austríaca Maria Weiss i la primera audició, en diversos dels casos, de motets de passió de compositors veneçolans de l’època colonial.
El seu Director Titular i Fundador és Gerardo Estrada Martínez, de dilatada carrera Internacional. L’orquestra ha actuat a més sota la batuta del belga Eric Lederhandler i els italians Ettore Pellegrino i Giancarlo di Lorenzo, amb solistes de talla mundial com a mezzosoprano María Weiss, les sopranos Judit Felszeghy, Gema Scabal, Iryna Mulyarchik, Laura Martínez Boj i Carmen Muñoz, la contralt Angela Lorite, els contratenors Laszlo Blaskovics i Juan Francisco Sanz, els tenors César Arrieta i Alberto Herranz els barítons Jorge Páez i Vladimir Bidzanga, el baix Armant del Clot els pianistes Fil Liotis, Juan Rodes i Petra Kiss, els violinistes Raimondas Butvila i Raúl Suarez, el cellista Giuliano d’Angelis, el guitarrista Joe Ott, el oboista Daniel Gómez Barberá i l’organista Luis Egío, sense esmentar solistes de la pròpia orquestra.
El repertori de Virtuós Mediterrani en menys d’un any ha abastat diferents períodes de la història de la música, des del Barroc fins a la música contemporània, passant per la música sacra i lírica, a més d’obres de compositors d’Amèrica Llatina i Espanya.
Sens dubte l’Orquestra de Cambra Virtuós Mediterrani és una formació que apunta a un alt nivell de qualitat per a poder oferir al públic que l’escolte una proposta plena d’ànima, foc i passió, demostrant així que la música acadèmica està més viva que mai, en mans de les seues mes dedicats exponents.
Al juny del 2022 l’orquestra va dur a terme la seua primera gira internacional, per a participar en el Traetta Opera Festival a la ciutat de Bitonto (Puglia, Itàlia) a més d’oferir un concert en el Palau Beltrani a la ciutat de Trani. Les reeixides actuacions de l’orquestra van suscitar les millors opinions del públic i la crítica especialitzada i van obrir nous horitzons per a l’agrupació, fora de les nostres fronteres.
Des de mitjan 2023 el Col·legi de Metges de la ciutat d’Alacant li ha obert les portes a l’orquestra per a desenvolupar allí els seus assajos i la seua temporada internacional, en els espais del Palau de Congressos d’Alacant.
A l’agost del 2023 l’orquestra va realitzar la seua segona gira internacional a Suècia, on va ser l’encarregada de tocar el Concert d’Inauguració de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea en la Oscarskyrkan d’Estocolm i a més va obtindre un ressonant èxit en un concert en el Stockholm Kulturfestivalen 2023.
A inicis de l’any 2024 l’orquestra ha gravat 5 temes per al nou CD de l’agrupació espanyola Celtes Curts (producció musical que veurà la llum a l’abril del mateix any). Al març del mateix any, l’orquestra, al costat del cor Patnia,
van oferir la primera audició del Requiem de A. Dvorak a Alacant i a San Javier, constituint l’estrena d’aquesta obra a la Comunitat Valenciana i a Múrcia respectivament, a propòsit dels 120 anys de la mort del compositor txec.
Gerardo Estrada Martínez és un dels directors d’orquestra emergents de major projecció internacional en l’actualitat. Finalista i guardonat amb el Premi Especial de l’Orquestra i el Primer Premi en concursos de direcció i interpretació celebrats a Hongria, Romania, Espanya, Bielorússia i Paraguai. Va estudiar direcció amb destacats professors a Veneçuela, l’Argentina, Espanya, Hongria, Anglaterra i Bielorússia.
Nascut a Caracas, Veneçuela el 5 d’agost de 1980 va rebre una sòlida formació com a violinista des de molt primerenca edat, a la qual va sumar estudis de percussió. El domini de dos instruments de famílies diferents ha enriquit molt el treball directorial del Mestre Estrada.
Com a Director d’Orquestra ha actuat en destacats escenaris enfront de prestigioses orquestres de països com Espanya, Portugal, França, Rússia, Belarús, Lituània, Ucraïna, Alemanya, Holanda, Àustria, Itàlia, Polònia, Xipre, Grècia, Croàcia, Sèrbia, Romania, Hongria, Síria, Veneçuela, Colòmbia, l’Equador, el Perú, Paraguai, Mèxic, l’Argentina, República Dominicana, etc.
El seu ampli repertori abasta des de la música antiga fins a la música contemporània, a més de diferents gèneres com l’òpera, el ballet i la música simfònica. Estrada també desenvolupa una fructífera activitat com a compositor i arranjador. Destacades crítiques han rebut les seues interpretacions de música sacra simfònic-coral(cantates, oratoris, misses, rèquiems, etc) les quals aborda amb especial unció espiritual. Un altre dels punts més celebrats del seu repertori és la seua especial relació amb la música llatinoamericana, principalment dels segles 20 i 21.
Gerardo Estrada és Fundador i Director Titular de l’Orquestra de Cambra Virtuós Mediterrani d’Alacant (Espanya), Principal Director Convidat de l’Orquestra Simfònica de Ràdio i Televisió de Bielorússia i de l’Orquestra Simfònica de Mogilev (Bielorússia). A més és mentor honorari de SOTA-DO El Sistema Croàcia i de “Els Cordes du Cameroun”, orquestra que va ajudar a fundar en Yaounde, Camerun.
El Mestre Estrada és un director en constant renovació i en una cerca permanent de l’excel·lència per mitjà de la passió infinita que transmet en cada traç de la seua batuta. Però sobre totes les coses, Gerardo Estrada creu fermament en el poder transformador de la música i en el poderós efecte que aquesta pot tindre en el desenvolupament de les relacions humanes i la construcció d’un món millor.
El seu amor per l’escenari, la seua expressivitat musical i la seua depurada tècnica, són algunes de les característiques que defineixen a aquest jove pianista alacantí nascut al novembre de 1999, destacant la seua capacitat per a traure-li a la música eixe matís que ens emociona a tots.
Juan Rodes va estar en contacte directe amb la música des de molt xicotet. Es va iniciar a l’edat de 4 anys amb el violí, però va anar amb 7 anys quan es va decantar pel piano, començant els estudis musicals en el Conservatori d’Alacant amb Daniel Curichagua, traslladant-se posteriorment a Madrid a realitzar el Grau Superior i Màster amb Nino Kereselidze en el Centre Superior Katarina Gurska, obtenint les màximes qualificacions.
Posseeix una gran experiència en l’escenari, havent actuat de manera ininterrompuda des dels 9 anys en diferents ciutats d’Espanya i Països Baixos.
El seu repertori amb Orquestra comprén obres tan emblemàtiques com el Concert núm. 1 de Tchaikovski, el primer moviment del qual va interpretar amb 17 anys en el ADDA d’Alacant al costat de la Banda Simfònica Municipal dins del V Cicle de Joves Intèrprets o el Concert núm. 3 de Rachmaninov, la brillant interpretació del qual en el recital de Fi de Grau li va suposar la qualificació de “Excel·lent amb menció d’Honor”.
Entre els seus projectes immediats calen apuntar actuacions en importants sales de Croàcia i d’Hongria, al costat del Mestre Gerardo Estrada on interpretarà el Concert núm. 22 de Mozart i el Concert núm. 1 de Tchaikovki.
Premi Professional de Música per unanimitat del Jurat, 2n Premi en el Concurs Internacional de Música de Moscou, en l’actualitat resideix en Paises Baixos, rebent classes del Mestre David Kuyken en el Real Conservatori de la Haia.